Lys opp uterommet

Utendørsbelysning har lenge vært et felt for proffene, men med in-lite kan du selv lyse opp hagen. Kjendiselektriker Gunnar Fjellestad fra «Tid for hjem» forteller deg hvordan.

– Uterommet er en del av boligen, selv om det er ute. Å knytte sammen områder inne og ute ved hjelp av lys er veldig effektivt, sier Gunnar Fjellestad.

Han er elektriker og lysdesigner, best kjent fra TV2-serien Tid for hjem, og jobber mest med belysningsplaner for hus og hytter. Han har lagt merke til at mange synes det er vanskelig å vite hva de trenger av belysning, både inne og ute. For selv om kompetansen om lys og belysning øker, og teknologien blir stadig bedre, enklere og lettere tilgjengelig for folk flest, så kan det virke litt uoverkommelig å skulle belyse en hel hage. Hvor begynner man?

En lampe for hver oppgave

– Man må begynne med å se på uterommet sitt og være bevisst hvordan man     bruker det. Lys er et praktisk element som lyser opp områder du er i og   beveger  deg langs når det er mørkt, det gir sikkerhet ved at du ser om det  kommer noen og du unngår å snuble i ting, og det er et estetisk element når du   bruker det til å opplyse fine ting å se på, sier Fjellestad.

Noen lamper kan rettes direkte på et pent tre, de vakre georginene eller om du har utemøbler med lekker design. Andre lamper kan definere en gangsone, og du trenger gjerne lamper til å lyse opp endepunkter, som en dørklokke eller sitteplass.

– Når du har bestemt hva du trenger lys til, kan du begynne å tenke på hvilke lamper som best mulig løser oppgaven, sier Fjellestad. 

 

Uterom for innendørs bruk

Selv om vi gjerne utvider utesesongen i begge ender ved å skape oss lune, overbygde og oppvarmede terrasser, er ikke verdien av utebelysning begrenset til de stundene vi tilbringer ute.

– Hvis det er mørkt ute og lyst inne blir vindusfeltene som speilbilder eller mørke felt i stuen. Men hvis du lyser opp hagen får du noe mer interessant å se på, forutsatt at du har lyssatt noe pent å se på, og en utvidet romfølelse. Dermed blir det viktig å belyse ytterkantene av hagen, slik at (ute)rommet blir definert. Det øker trygghetsfølelsen både når du betrakter hagen innefra, og når du er ute mens det er mørkt.

 

Enkelt og anvendelig system

Å definere behovet for belysning er første steg, men det er likevel neste trinn som setter en stopper for mange planer; selve installasjonen. Dette er nå blitt mer overkommelig, med enkle systemer som in-lite fra Asak Miljøstein.

– Jeg har brukt in-lite veldig mye i uterom, både på TV og i andre prosjekter. Systemet består av en trafo som man fester en kabel til, ruller ut og knipser på lamper. Men stikkontakten som man kobler trafoen til må installeres av elektriker, sier Fjellestad. 

Han understreker at installasjonen ikke bare er enkel, men rask:

– Når systemet først er på plass kan du koble på så mange lyspunkter du trenger på kort tid, sier han.

Fjellestad trekker også frem at in-lite systemet er svært anvendelig.

– Det kan brukes til effektbelysning både i bed, på terrasser og i stein – belegningsstein og kantstein, for eksempel. I tillegg er systemet robust og tåler godt den bruk det er beregnet på. Det tåler påkjenninger fra vær og vind, det tåler å bli vannet på når det ligger i blomsterbedene og det tåler mekaniske påkjenninger, som press og slag. At lampene er tunge er et kvalitetstegn, sier Fjellestad.

 

Opplysende verdiøkning

Hvor mye lys som trengs i uterommet er vanskelig å si noe om, synes Fjellestad.

– Det finnes ikke en tommelfingerregel eller en standard ut fra areal. Det første du må gjøre er å vurdere hva som finnes av lys fra før, fra omliggende boliger og gatebelysning. Ikke tilfør mer lys enn det som trengs, det er ikke bra verken for deg, naboen eller dyrelivet, sier han, og minner om å også vurdere blending når du plasserer lampene.

– Ikke lys opp noe hos naboen, det kan være veldig irriterende, og vær sikker på at lampene ikke blender deg eller gjestene dine. Med in-lite er det enkelt å endre på plasseringen av lampene hvis du i ettertid ser at de blender, med mindre du har boret dem fast i stein selvsagt, sier Fjellestad.

Så hvis du følger enkle råd og planlegger godt, vil riktig bruk av god utendørsbelysning gi ditt uterom økt verdi, både økonomisk og i praksis. Du får større boltreplass, bedre stemning og kan tilbringe mer tid i hagen.

 

En god plan

Det er mange hensyn å ta når du skal lyssette uteplassen.
Her er Gunnar Fjellestads fire beste råd:

  1. Finn ut hvordan du bruker uterommet og hva du trenger lys til, ikke bare om sommeren men hele året. Vurder gangsoner, oppholdssteder og praktiske oppgaver som når du skal gå i søpla, ta imot gjester eller hente posten.
  2. Belys noe pent. Har du et vakkert tre, et fint inngangsparti eller kanskje noe fint design? Vurder både det du ser på innenfra og når du er ute/kommer hjem.
  3. Lys opp usikre områder. Se hvem som kommer, unngå at noen snubler ned en trapp, og basseng/jacuzzi/dammer bør sikres ved hjelp av lys.
  4. Begrens deg. Sjekk hva som finnes av lys før du starter, tenk på at du ikke blender naboen eller deg selv, og ikke belys områder du ikke bruker når det er mørkt. For mye lys er forurensende.